2012. október 15., hétfő

Tejszínes gombás csirke rizzsel

Ez egy nagyon finom és könnyen elkészíthető étel!

Hozzávalók:

50-70 dkg csirke mell vagy felső comb kicsontozva
1 kg csiperke gomba ha nincs friss, lehet konzerv vagy üveges (pl. 2 kis üveg)
1 tasak carbonare alapmártás por
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só,
bors,
petrezselyem (ha nincs nem probléma)

a körethez:
rizs,
só,
petrezselyem
vegeta

Előkészület:
-  a csirke húst kb fél centi csíkokra vágjuk
- a gombát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk, majd megabálom,  - ez abból áll, hogy egy fazék vizet forralok, abba beleteszem a megtisztított és összevágott gombát, pár percig (3-5) forralom, majd leszűröm és leöblítem hideg vízzel. A gombát akár előző este elkészíthetjük, és másnapig el van a hűtőben. (amikor szezonja van a gombának, sok terem az erdőn-mezőn, olykor szoktunk így lefagyasztani is)
- a vöröshagymát és a fokhagymát is megpucoljuk, és a vöröshagymát apró kockára, a fokhagymát, vékony szeletekre vágjuk
- ha petrezselymet is teszünk bele, akkor megmossuk és apróra vagdaljuk.


Elkészítés:

Egy lábasban kevés olajon vagy zsíron megfonnyasztjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát - én ezt úgy szoktam, hogy teszek a hagymára egy kevés sót és ráteszem a fedőt is, kell pár perc míg összepárolódik, közben kell többször kevergetni. Amikor kezd egy kis színe lenni (nem kell megpirítani) akkor ráteszem a csíkokra vágott csirkehúst és azzal sütöm tovább, szintén fedő alatt. Többször ránézek, megkavarom. és közben a rizst is elkezdem főzni, de előtte még azt az 1 gerezd fokhagymát is rávágom a húsra, hogy azzal süljön tovább.

A rizst kimérem egy pohárral és megmosom, majd egy kevés olajat teszek egy lábasba és arra öntöm a rizst, kicsit pirítom,  ez nálam addig addig megy míg a mosáskor rajta maradt víz elpárolódik és még plussz 1-2 kavarás:) ezután ráöntöm a kimért vizet : 1 pohár rizshez, 2 pohár vizet szoktam tenni.
Ezt felfőzöm, forralom, - közben beleteszem a sót, és az összevágott petrezselyemzöldet is, (lehet vegetát is beletenni, én mostanában nem teszek bele) majd takarékon fedővel lefedve tovább főzöm, addig, amíg látom, hogy már nincs rajta víz, majdnem mindet beszívta, akkor elzárom alatta a lángot. Főzés közben csak ritkán kavarom meg, amikor már kevés a víz, akkor kell jobban oda figyelni, hogy időben elzárjuk a gázt



Mire elzárom a rizst, a hús is szépen megpirul, mehet bele a gomba, ezzel még kb 10 percet sütöm, és akkor teszem bele a tejszínt, és a carbonare alapport, egy fél kávéskanál őrölt borsot, és az apróra vágott petrezselymet, összeforralom és kész is! Lehet tálalni...


A szalmasárga fonnyasztott hagymára kerül a hús:



Látszik szépen megpirult a csirkehús, 
most következik a gomba hozzáadása




Már rákerült a gomba is:



Itt már minden benne van:



.....és így néz kitálaláskor:



Jó étvágyat! :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése