2012. szeptember 10., hétfő

Mangófa, a szerelem szimbóluma

Itt a kis mangó fácskám :)
Kb. 2 évvel ezelőtt ültettem el a magot, az első nyarát az erkélyen töltötte, jól megbújt a többi növény között.

Most egy citrusféle is lakik vele, de már nem emlékszem, ki lehet a társbérlője :) narancs, greapfriut, vagy mandarin?  elvileg bármelyik lehetséges, átültetés már csak tavasszal lesz....


           


Ha szeretjük a növényeket a lakásban, akkor érdemes a mangót kipróbálni, nem igényel semmi különleges ellátást.

A mangófa levele mérgező, ezért fogyasztása tilos, az elégetett levelek füstje pedig szem és tüdőirritációt okozhat.

A mangó
Fűszeresen édes ízű, egzotikus gyümölcs.
Őshazája India, ahol szent faként tekintenek rá és ahol a szerelem szimbóluma.


A mangó legendája:

Mangó, a Nap lánya
Surya Bai, a Nap lánya aranylótusszá változva menekült az őt üldöző boszorkány elől, a király beleszeretett a gyönyörű virágba, de a bosszúra éhes boszorkány elégette azt. A hamuból szép mangófa hajtott. A király beleszeretett a virágjába, majd a termésébe. Amikor a termés beérett, leesett a földre, és előjött belőle a gyönyörű Surya Bai, a Nap leánya. A király boldogan ismerte fel benne rég elveszett hitvesét. Indiában egy legenda így őrzi a mangó születését.
A szanszkrit mitológiában a mangó a Teremtőt testesítette meg. Külön istenként is emlegették, aki az újrateremtés fölött őrködik.
A hindu szertartások állandó szereplője. Ágait, virágait a Siva istentiszteleteknél használják; virágját gyakran hívják segítségül, örök múzsája a költészetnek.
A Buddha-legenda szerint a mangóliget Buddha pihenőhelye volt. A buddhista Magdalénát megtestesítő Ambapáli bajadér ajándékozta neki a ligetet, tisztelete jeléül.

Tündöklése csúcsára a legújabb himnuszokban jutott — ő lett az Univerzum, a Világmindenség megtestesítője, Brahma isten jelképe.

A mangófa akár 20 méter magasra is megnőhet és az ültetéstől számított 4-6 éven belül válik termőképessé.
Levele fiatalon vörös, később sötétzöld, virágzata sárgás-vöröses és az ágvégeken bugában fejlődnek.


A mangó gyógyhatásáról:
Kellemes íze mellett vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, enzime gyomorvédő hatású. Rosttartalma segíti az emésztést, jótékony hatással van a szervezetre. Vitaminok közül megtalálható A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin, valamint bővelkedik foszforban, kalciumban és nátriumban. Az éretlen gyümölcs C-vitaminban, az érettebb A-vitaminban és béta-karotinban gazdag. Jótékony hatással van a szívre, csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint minimalizálja néhány rákos megbetegedés kockázatát. Mindezek ellenére allergént is tartalmaz.

A hinduk a levelek füstjével légcsőbántalmakat gyógyítottak. A pestis- és kolerajárványok idején az éretlen, megsütött, cukrozott termést fogyasztották, testüket ezzel kenegették.

Több infó:
wikipedia
hazipatika
terebess


*****

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése